פילוסופיה – מבוא

פילוסופיה היא צורה מיוחדת של חשיבה אנושית. הפילוסופיה לא הייתה מאז ומתמיד ואף לא התקיימה בכל תרבות שהביטה בעולם סביבה ושאלה מה משמעותו. הפילוסופיה, תחת זו, היא דרך מיוחדת לשאול את השאלות הללו לגבי העולם. אמנם תולדות הפילוסופיה הן מגוונות ביותר באופנים שבהם פילוסופיה שאלה לגבי העולם ולגבי התשובות שהפילוסופיה נתנה לשאלותיה, אך בכל זאת ישנם כמה קווים שהופכים את הפילוסופיה לצורת חשיבה מאוד מסוימת שנבדלת מהספרות, התיאולוגיה או כל תחום אחר של מחשבה אנושית.

הפילוסופיה מתחילה כאשר האדם מנסה להסביר את העולם שלו באופן גורף. כלומר, הפילוסופיה מניחה כי ישנם עקרונות מסוימים שפועלים בכל מקום ועל עת, אמיתות מסוימות שהן תמיד תקפות ושמהן נובעת כל חווית הקיום שלנו. פילוסופיה, על פי רוב, אינה מסתפקת בהסברים נקודתיים אלא מחפשת את המהות שמאחורי התופעות בניסיון להגיע לאיזשהו גרעין של אמת.

אמנם, תחום העיסוק הזה של הפילוסופיה ידע תפניות רבות במהלך תולדות הפילוסופיה. הפילוסופיה מתחילה עם הפילוסופיה היוונית והוגים כמו אפלטון ואריסטו שהניחו את היסודות לעיסוק בפילוסופיה בתרבות האנושית. לאחר מכן השלב החשוב הבא של הפילוסופיה, לפחות הפילוסופיה המערבית, הוא המעבר לפילוסופיה של העת החדשה עם הוגים כמו דקארט, שפינוזה וקאנט שתהו על הדרך שבה יכולה הפילוסופיה להכיר ולתאר את העולם. לאחר הפילוסופיה של העת החדשה מתפצלת הפילוסופיה לשני זרמים עיקרים: פילוסופיה אנליטית שמאפיינת בעיקר את העולם דובר האנגלית מול פילוסופיה קונטיננטלית שמאפיינת בעיקר את אירופה. שני הזרמים הללו של הפילוסופיה לקחו את שאלותיה של הפילוסופיה לכיוונים שונים למדי אך המשיכו לקיים דיון בניהן.

לעיתים, כאשר מביטים על תולדות הפילוסופיה ממעוף הציפור, נראה כי למעשה פילוסופיה לעולם אינה מצליחה לענות על השאלות שהיא מציבה לעצמה, אלא רק מחליפה אותן בשאלות אחרות. למעשה, נראה כי הפילוסופיה במובן מסוים רק נסוגה כל הזמן מהבנה אמיתית של העולם סביבנו שכן בתחילה הפילוסופיה (היוונית) שאלה לגבי טיבם של הדברים בעולם, לאחר מכן הפילוסופיה (של העת החדשה) שאלה לגבי היכולת שלנו לדעת אודות דברים בעולם ולבסוף הפילוסופיה (של זמננו) עוסקת בעיקר בשאלות של ייצוג, כלומר כיצד אנו יכולים לייצג את מה שאנחנו יודעים אודות מה שיש בעולם. גם אם זה נכון שהפילוסופיה מעולם לא הצליחה להציב נקודה בסוף המשפט, וכל פילוסוף רק פתח שאלות נוספות שממשיכי דרכו בפילוסופיה נאלצו להתמודד עימן, אין כל ספק כי מסעה של הפילוסופיה האנושית הניב כמה מהרעיונות החשובים והמשפיעים בתולדות האנושות, מה שהופך את העיסוק בפילוסופיה לכל כך מרתק.

פוסט זה פורסם בקטגוריה סיכומים, עם התגים . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

7 תגובות על פילוסופיה – מבוא

  1. פינגבאק: סיכומים | עוד איזה בלוג

  2. פינגבאק: nבוא לפילוסופיה יוונית – סיכום | עוד איזה בלוג

  3. פינגבאק: תורת המידות: עמנואל קאנט | עוד איזה בלוג

  4. פינגבאק: תורת המדינה בעידן המודרני | עוד איזה בלוג

  5. פינגבאק: תורת המדינה : ג’ון רולס | עוד איזה בלוג

  6. פינגבאק: סיכומים לבגרות | עוד איזה בלוג

  7. פינגבאק: תורת המידות והמדינה – סיכומים | עוד איזה בלוג

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s