היחיד והסדר החברתי
באיזה מידה הסדר החברתי כופה עצמו עלינו?איך אנחנו הופכים להיות חלק מהחברה,הופכים לחיות חברתיות?איך אנחנו יוצרים סולידריות-אלו הן שאלות בסיסיות בסוציולוגיה.
*הסרט זליג-איך אנחנו יודעים ומפנימים מהו הסדר החברתי?(הדמות זלג קופצת בין תקופות שונות במאה ה20 ומתאימה עצמה לרוח התקופה ולמנהגיה).
1.בין תת חיברות לחיברות יתר:
-בחברה של היום אנו נוהגים למקסם תועלת(הומו אקונומיקוס-איזה התנהגות תיתן לי את התועלת הגבוהה ביותר ולפיה אפעל-למשל חתונה עם איש עשיר.מושג מהכלכלה.)
-לפי התפיסה הזאת היחיד דואג לעצמו והחברה היא אוסף הפרטים ההם-אינדיבודואל אחראי לחייו.
–היחיד והחברה הם במסלול של התנגשות וזה מה שיוצר את האדם כפי שמוכר לנו כיום.-פסיכולוגיה מתמקדת באגו.
– הסוציולוגיה לא עוסקת באדם כיחיד אלא כחלק מאינטראקציה.
2.הקשר בין היחיד לחברה על גבי הציר הבא:
חיברות יתר-יותר מדי מעוגנות בחברה תת חיברות—מעט מדי מעוגנות.
תת-חיברות-(אדם סמית')הפרטים הם אלה שבונים את החברה,וקובעים את כלליה, היחיד מקבל החלטות בעצמו,אוסף מידע,ועל בסיס זה הוא מחליט מה לקנות ומה לא לקנות. האינטראקציה בין היחידים היא לא יותר ולא פחות מחליפין,שבן כל צד מבקש לתת מינימום ולקבל מקסימום.כל היחידים הם אינבודואלים ממקסמי תועלת.-החברה היא ביטוי של החברה.
חיברות יתר-(דורקהיים)החברה קיימת מעבר לפרטים,היא ישות בפני עצמה. היחידים הם כמו מריונוטות,הם ביטוי של החברה-הם מפנימים את הכללים,הנורמות פנימה ופועלים בתוך טווח מאוד קטן של אפשרויות פעולה. מי שלא פועל כך-נעננש. היחידים הם הביטוי של החברה.-החברה קודמת ליחיד.
-תודעה קולקטיבית: במהלך ילדותנו המוקמת אנחנו מפנימים את התודעה הקולקטיבית.-הדברים הבסיסיים המשותפים-נורמות,אמונות,ערכים.(מאוד קל לזהות מרחוק ישראלי בפרו למשל…)תודעה שמעט קשה להגדיר.
-הדימוי של החברה כמערכת בעלת צרכים: קיום הסולידריות היא אחת הצרכים. איך תישמר הסולידריות?
-סולדיריות בחברה המודרנית מבוססת על תלות(בניגוד לביסוס על דימיון בחברה הקודמת)-התלות מהווה דבק חזק יותר מאשר הדימיון לטענתו. סולידריות מכנית היא המאפינת את התץקופה המוקדמת יותר-בין אנשים היה דימיון רב.ואילו סולידריות אורגנית-נוצרת בשל התלות המאוד חזקה בין האנשים,סולידריות מאוד הדוקה.החברה תשרוד בגלל שאנשים נהיים תלויים יותר זה בזה. מכנית מול אורגנית.
-חלוקת עבודה– בין נשים לגברים גורמת להם להיות תלויים זה בזה ולכן מובילה ליציבות המשפחה.משפחה הינה מרכיב מהותי בחברה-דרכה נחדיר בילדים תודעה קולקטיבית.משפחה תהיה יציבה ככל שהתלות בין גברים לנשים תהיה חזקה יותר.
-עובדה חברתית- נחזור למהפכה המדעית אשר מלמדת אותנו לחפש עובדות.דרקהים מחפש תופעות שיהיו בגדר חוקים, ומחפש ביניהם קשר קבוע-חוקיות. כמו שמדען קובע חוק-מים רותחים ב100 מעלות,דרקהיים מחפש חוקים שיהיו נכונים בכל חברה לעולם.